Amstellanddag 2019

Amstellanddag 2019

Stichting Beschermers Amstelland heet u van harte welkom op de 13e Amstellanddag. Op zondag 2 juni kunt u door heel Amstelland genieten van het fraaie cultuur-historische landschap waarin boerderijen, natuur, kunst en recreatie hun plek hebben. Het programma is wederom gevarieerd. Op de interactieve kaart hieronder of op download het programmaboekje om alle activiteiten te bekijken.

De officiële opening zal worden verricht door de burgemeester van Ouder Amstel, Joyce Langenacker. Fanfare Accu zorgt voor de muziek, Saskia van Loenen spreekt een column uit en de jeugdballetgroep uit Ouderkerk treedt op. Er is koffie, thee en taart van Bakker Out. Om 11.00 uur is de presentatie van het boekje: Wester-Amstel, een bevlogen geschiedenis.

Er is op 2 juni weer een programma met veel activiteiten op het gebied van natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair: alles wat Amstelland zo divers maakt.

Doel van de Amstellanddag is om meer bekendheid te geven aan dit eeuwenoude cultuurhistorische landschap waar de Amstel zich als een lint doorheen slingert en dat tot diep de stad Amsterdam insteekt. Een schilderachtig gebied waar recreëren en genieten van rust en ruimte samenkomen, om de hoek van de stad.

Nieuw is dit jaar een bezoek aan de lokale zuivelfabriek in Ouderkerk aan de Amstel, die een dezer dagen zal starten. De coöperatieve fabriek is opgericht door 20 boeren uit Amstelland. Naast melk zorgen zij ook dat Amstelland een mooie en veilige broedplaats is voor veel weidevogels. Er is een heuse melkproeverij op 2 juni.

Nieuw is eveneens de aandacht voor bodemdaling in de polders, een belangrijk issue in de klimaatdiscussie. Op boerderij Polderzicht in de Ronde Hoep wordt in het veld uitgelegd wat bodemdaling betekent en hoe bodemdaling in de praktijk kan worden tegengegaan.

Nieuw is ook een bezoek aan de Rijke Weidevogelboulevard in de Bovenkerkerpolder. De Vogelbescherming geeft uitleg en wat de relatie is met de boeren in de polder.

Verder kunt u weer bij verschillende boeren terecht voor een rondleiding en is er de poldersafari met uitleg over weidevogelbeheer.

Er zijn diverse wandelingen in de Ronde Hoep.

In Nes aan de Amstel kunt u de Urbanuskerk bezichtigen en de toren beklimmen. In Ouderkerk aan de Amstel, de ‘hoofdstad’ van Amstelland, kunt u prachtige culturele bezienswaardigheden zoals Beth Haim, de Joodse begraafplaats en museum Amstelland bezoeken. Verspreid door het gebied laten kunstenaars in hun atelier hun werk zien en zijn siertuinen te bezoeken.

Ook voor kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en het Gemaal Stadwijck of aan de overzijde van de Amstel bij Tuinpark Amstelglorie.
Delen